Små eller stora plattor

Är ditt badrum litet? Letar du efter tips och idéer för att få ditt mini-badrum att se större ut? Vi visar vad du fortfarande kan komma ut ur ett badrum med lite plats och har svaret på frågan- Litet badrum – stora eller små brickor?

Med några få trick kan större yteffekter också uppnås i badrummet. Den lilla gästtoaletten eller badrummet kan också vara ljusa och inbjudande på grund av det riktade valet av plattor, möbler. För att uppnå sådana effekter är det vettigt att få råd från en specialist på plats, som också kan göra mätningarna i rummen och ge dig en realistisk uppfattning om hur badrummet kommer att se ut senare.
Som en plattsättare i Stockholm med mer än 30 års erfarenhet, har vi naturligtvis tips om bästa praxis för att få de små badrummen hos några av våra kunder att se stora ut. Vi kommer att presentera dessa tips och idéer till dig nedan.

Den viktigaste faktorn är ljuset

Om möjligt bör badrummet förses med ett stort fönster som garanterar naturligt dagsljus. Naturligtvis kommer du vanligtvis att vara i badrummet på morgonen eller kvällen, varför det är önskvärt med en effektiv ljusinstallation i själva rummet. I stället för en stor lampa är det möjligt att lägga till flera fläckar som belyser rummet i alla vinklar. Om du har valt ljusa väggplattor, bidrar dessa också till att lysa upp rummet.

– Installera, om möjligt, stora fönster som garanterar naturligt dagsljus.
– Se till att det finns tillräcklig ljusinstallation. Bättre att ha en mer glödlampa i väggen (eller mer watt) än en för få.
– Sprid de ljusa fläckarna över rummet. Ju mer ljus, desto större visas ditt badrum.
– Välj väggplattor som är så ljusa som möjligt.
– Förutom de ljusa taklamporna ger lampor på spegeln extra ljus.

I allmänhet bör du välja flera ljusnivåer. Medan den stora taklampan eller LED-lamporna som installeras här lyser upp hela rummet, kan lampor som är fästa vid spegeln ge ytterligare ljus så att du kan sminka eller raka dig på morgonen. Det är meningsfullt att fästa långsträckta ljus på spegelns båda sidor, eftersom detta förhindrar att skuggor bildas.
Linjära reflexfria armaturer monterade ovanför en spegel säkerställer att rummet totalt sett är högre.

Rätt val av plattor – stora eller små?

Tex väggplattor kan ha en storlek av 30 x 60 centimeter.
Medan väggplattorna i små badrum ska vara ganska ljusa, kan golvplattorna vara mörkblå eller till och med antracit, men en grå ton eller golvplattor med konkret utseende gör det också. Särskilt de mörka golvplattorna säkerställer att rummet verkar mycket djupare.

– Väggplattor ska vara lätta.
– Mörka golvplattor, å andra sidan, ger det lilla rummet mer djup.
– Lägg de rektangulära plattorna i tre fjärdedelar. Det ger mer djup igen.
– Diagonalt arrangerade fyrkantiga plattor är också ett bra sätt att få det lilla

Få badrummet att se stort ut.

När du lägger golvplattorna är det lämpligt att använda en tre fjärdedels omlott. Här förskjuts de rektangulära plattorna med jämna mellanrum, vilket säkerställer mer djup. För större badrum rekommenderas emellertid fortfarande den så kallade tvärledsbeläggningen. En ganska fördelaktig effekt kan också uppnås i mindre våta områden med diagonalt arrangerade fyrkantiga plattor.

Inget mer utrymme – designtips

I många små badrum slösas fortfarande för mycket utrymme. Till exempel används en fristående toalett fortfarande och ett stort badkar installeras vanligtvis, som båda tar onödigt utrymme. Istället för en golvstående toalett är installationen av en vägghängd toalett mer än förnuftig, och istället för att investera i ett rymligt badkar är det mer meningsfullt att installera en dusch eller åtminstone ett mindre badkar. I stället för ett badkar kan en liten bubbelpool också installeras, vilket garanterar avkoppling och välbefinnande.
Istället för en ogenomskinliga duschdraperier bör du välja en duschkabin som är utrustad med en transparent glaspartition. Detta gör att rummet ser större ut.
Det är också vettigt att skapa lagringsutrymme för handdukar och andra redskap.

Design och dekoration råd från din plattsättare

– En hängande toalett är bättre än en stående toalett.
– En dusch är bättre än ett badkar. Om du fortfarande vill ha ett badkar, välj en liten modell (naturligtvis).
– En duschkabin rekommenderas som dusch och stora speglar gör att det lilla rummet verkar stort.
– Hängande hyllor eller smala hörnhyllor fungerar som lagringsutrymme. Stora byråer och skåp tar bara plats. Tips: till exempel handdukar kan också förvaras i sovrummet.

Det rekommenderas också att fästa en stor spegel på en av väggarna. Detta säkerställer också att badrummet ser mycket större ut. Det är dock vettigt att inte montera denna spegel direkt bakom det kanske inbyggda badkaret, eftersom det är svårare att nå här för rengöring.
En del tenderar också att vilja installera barnsängar i små badrum istället för vanliga handfat. Om badrummet endast används av barnen, kan det vara en fördel initialt. Senast, när badrummet ska användas av både barn och vuxna, är en barnbalk definitivt för liten.
Detsamma gäller om tvättstället ligger nära ett sluttande tak och spegelskåpet också måste anpassas till det. Här är det vettigt att välja ett normalt tvättställ och eventuellt en enkel spegel eller ett mindre spegelskåp och skapa ett annat förvaringsalternativ för badrumsredskapen. Små hängande hyllor, till exempel, men också smala hörnhyllor är lämpliga för detta.

Kontakta oss för att få en plattsättare i Stockholm!