Lägga golvplattor i åtta steg

Nu när du har plattorna och alla tillbehör till hands är det dags att börja kakla. Om du följer dessa åtta steg är du garanterad ett vackert slutresultat.

Steg ett: Kontrollera underlaget

Se till att ytan är vattentät, särskilt om du lägger i ett badrum. Använd i så fall en vattentät uppsättning med kakellim och beläggning. Kontrollera därefter att ytan är plan när du installerar brickor. Justera alltid en ojämn yta för att förhindra att ditt nya golv ser lutande och oavsiktligt ut. Är ytan slät och vattentät? Rengör det då med brickor för att ta bort smuts.

Steg två: Välj rätt grund arbete

Det är viktigt att du behandlar ditt golv korrekt med rätt grund. Ska du kakla över befintliga brickor? Behandla då golvet med en speciell primer som är gjord för detta. Detta gör ytan grövre så att limmet fäster bättre. Innan du applicerar grundjobbet ska du göra den befintliga plattan helt ren med ett avfettningsmedel.

Steg tre: Använd kakellim

Först applicera klisterlim för den första raden med brickor. Använd den flytande metoden för detta i händelse av tung belastning, tunna brickor eller brickor större än 45×45 cm. Dessa plattor fäster bäst genom en metod som innebär att man limmar på hela undersidan av kakel och på underlaget. Den dubbla limningen garanterar att plattan fästs optimalt på underlaget. Fördela jämnt limmet med hjälp av en spridare som är tillgängliga säga vid olika butiker. En limspridare finns i olika storlekar. Storleken på plattan avgör vilken storlek som ska användas.

Steg fyra: Använd brickor och kilar

Skjut kilen in i öppningen på klämman så att kilen trycker på kakelnivån. Klippet säkerställer att fogen har samma avstånd överallt. Tillsammans skapar de ett snyggt slutresultat.

Steg fem: Fortsätt sida vid sida

Placera nästa kakel hårt mot klämmorna och kilarna från den föregående. Blanda brickor från olika lådor så att inga små färgskillnader mellan brickor märks. Klipp ut brickorna som kommer att ligga i hörnen eller längs kanterna.

Steg sex: Lägg brickorna

Lägg till dem för att förhindra att fukt tränger in under brickorna. Det gör du bara när kakellimmet är torrt och härdat. Vi rekommenderar att allt lim härdar i ett dygn, utom omedelbart lim. Det är redan härdat efter tre timmar. Sprid in injekteringsmassan över lederna. Skrapa upp hörnanslutningarna så att du kan täta här senare. Låt gödseln torka tills den nästan slutar att lossna.

Steg sju: Ta bort cementslöjan

Som du har läst tidigare i den här bloggen är det viktigt att rengöra brickorna ordentligt. Du gör det inte förrän brickorna har installerats och injekterats, och när limmet och injekteringen har haft tillräckligt med tid att torka. Vi rekommenderar att du tar bort cementslöjan från brickorna.

Steg åtta: Förslut golvet

Ditt nya golv har lagts, injekterats och rengjorts. Avsluta det ordentligt genom att placera ett vattentätt tätningsskikt mellan golvet och väggen. På detta sätt förhindrar du fel och skador på grund av fukt.

Kontakta oss om du vill ha en professionell plattsättare i Stockholm!