Hur ska du lägga keramiska plattor utomhus?

Keramiska trädgårdsplattor i dräneringsbetong eller med betongunderlag

Keramiska plattor har varit populära inomhus i många år. Ett golv tillverkat av keramiska plattor är hållbart, lyxigt och extremt starkt. Dessutom är designinnehållet högt och du kan välja mellan ett stort utbud.

Visste du att du nu också kan lägga keramiska plattor i trädgården? Med det tar du fördelarna med keramik till din trädgård också! Det innebär en terrass med lågt underhåll, ett lyxigt utseende och ett urval av unika mönster.

När du väljer keramiska plattor för trädgårdsbeläggning kan du välja mellan tre alternativ: två centimeter tjocka keramiska plattor i dränering av betong, keramiska trädgårdsplattor med betongunderlag eller keramiska plattor med tre centimeter tjocka. Du kan bara lägga de två sista på vit sand.

Vanliga keramiska plattor i dräneringsdelning

De flesta keramiska plattor är själva väldigt tunna: två centimeter. Du kan därför bara lägga dessa plattor i ett speciellt underlag för tömning av cement. Om du lägger tunna keramiska plattor på en sandbädd kommer de från ytan när den fryser. Detta beror på att det finns fukt under som expanderar när det fryser, varefter brickorna börjar vingla. Fogarna kommer också att slitas ut. Naturligtvis vill du att din nya uteplats ska överleva vintern. Det är därför det är viktigt att vatten dräneras ordentligt in i underlaget.

Lägg vanliga keramiska plattor i en dräneringsdel

Ska du arbeta med att installera tunna keramiska plattor i din trädgård? Använd då följande steg:

– Börja med en vit sandbädd på sjugo centimeter tjock som bas;
– Dessutom applicerar du åtta centimeter dräneringsmortel;
Dräneringsmorteln är tillverkad av: fin delning (fyra till åtta millimeter) blandad med kalkfattig cement
Du blandar detta i en betongblandare med förhållandet en till fem
– Du häller dräneringsbetongen på rätt plats
– Du limmar plattorna direkt på den fortfarande våta dräneringsbetongen med ett självhäftande murbruk
– Belägg det keramiska tegelgolvet med ett cementbaserat mögel som inte är känsligt för vatten.

Om du känner att detta är något som du hellre låter någon annan göra så finns vi här för dig. Kontakta oss för en professionell plattsättare i Stockholm!